Rămâi conectat

Știri

25 noiembrie: Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii

Publicat

în

Ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeii se celebreaza anual, pe 25 noiembrie, cu scopul de a sensibiliza opinia publica in fata acestei probleme tot mai apasatoare a societatii

Violenta impotriva femeilor este o problema extrem de serioasa cu care omenirea se confrunta inca din cele mai vechi timpuri si reprezinta o incalcare a drepturilor omului.

Ziua impotriva violentei a fost celebrata de catre sustinatorii drepturilor femeii inca din anul 1981, cand a avut loc asasinarea a trei surori activiste din Republica Dominicana. Insa oficial, Ziua Internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor a fost stabilita in 1999, pe 25 noiembrie, de catre Adunarea Generala a ONU.

In prezent, data de 25 noiembrie marcheaza o zi importanta in lupta contra violentei impotriva femeilor, intrucat toate organizatiile internationale guvernamentale si nonguvernamentale organizeaza activitati si evenimente speciale cu scopul de a atrage atentia asupra acestei probleme apasatoare a societatii.

Violenta asupra femeii – cauze psihosociale si efectele sale genetice

Violenta domestica este prezenta atat in familiile cu educatie precara, cat si in familiile evoluate, iar in cele mai multe cazuri, motivele sunt asemanatoare: nevoia barbatilor de a domina femeile. “In familiile sarace, barbatii sunt violenti din cauza unor nevoi nesatisfacute, care genereaza frustrare si agitatie. Hranirea deficitara, proasta alimentatie, lipsa hranei si consumul de alcool sunt alte cauze majore care sporesc gradul de violenta in familie. De cealalta parte, in familiile cu situatie financiara mai buna si cu un nivel superior de educatie, competitia dintre parteneri, aportul finaciar-material al fiecaruia, lipsa comunicarii si a timpului necesar cuplului, cauzeaza tensiune. Daca aceste conflicte nu sunt rezolvate pasnic, pot degenera in agresiune: de la abuzuri verbale pana la violenta fizica. Nu exista categorii sociale in care violenta domestica sa nu fie un risc, aceasta predomina in toate paturile sociale, indiferent de nivelul de educatie, situatie financiara, varsta sau religie”.Violenta in familie se transmite si generatiilor viitoare, pana la a treia generatie, deoarece purtam in genele noastre toate evenimentele nefericite, fricile, stresul, efectele traumelor, abuzurilor, transferandu-le urmasilor nostri, prin mecanisme genetice.

Cum escaladeaza o banala cearta in familie si cum se ajunge la violenta?

Violenta verbala sau fizica poate incepe de la o comunicare deficitara, iar aceasta poate escalada din acuze, tipete pana la forma cea mai grava, si anume violenta fizica, care poate pune in pericol viata victimei. “In momentul in care agresorul vrea sa profite de slabiciunea victimei, de cele mai multe ori foloseste argumente false pentru a genera o cearta, care poate escalada in violenta verbala, emotionala, psihica, sociala, economica si chiar sexuala. Nu putem spune care dintre aceste forme este mai grava. Orice femeie este unica si modul in care ea traieste socul, ne da indicii despre gravitatea traumei. Sunt femei care sunt abuzate sexual, batute, amenintate, urmarite apoi. Este un calvar, din care cu greu pot iesi. Trauma se intensifica cand victima este nevoita sa locuiasca multi ani impreuna cu agresorul, este supusa la un sir nesfarsit de abuzuri. In urma multor ani de agresiune, victima poate dezvolta sindromul Stockholm, iar atunci este mai greu sa constientizeze ca ea traieste iadul, din cauza atasamentului fata de agresor”, afirma psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.
Primul contact cu violenta, il gasim in zona parentala, spune specialistul, iar femeile care apeleaza la terapie pentru violentele din cuplu, constientizeza pe parcursul terapiei ca au fost supuse violentei in timpul copilarie prin pedepsire-lovire, insatisfacerea nevoilor de baza (mancare, somn), control permanent de catre parinti etc. “De cele mai multe ori, femeile abuzate au vazut violenta la tatal care o certa sau o batea pe mama, iar ele pe atunci erau tampon intre parinti. Mai tarziu, aceste fete, cand devin femei, atrag in viata lor un partener agresiv – pasiv sau violent, pentru ca la nivel inconstient, creierul recunoaste un barbat pe masura scenariului de viata parental”, spune psihologul Verdi.

Cum poate fi combatuta violenta impotriva femeilor?

Psihologul Maria Verdi considera ca nu putem repara nimic folosind aceeasi energie, asadar nu putem combate violenta prin violenta, ci prin compasiunea, intelegerea si consilierea persoanelor abuzate. “Avem nevoie de cat mai multe centre care sa educe si sa consilieze familia, copiii si femeia. Avem nevoie de centre care sa adaposteasca femeia in situatiile de urgenta, este vitala protectia sociala a mamei si a copilului, dar este imperios necesar sa cream conditiile dezvoltarii personale a fiecarei femei, a tinerelor, impreuna cu posibilitatea vindecarii traumelor trecutului”, spune Verdi. In acelasi timp, remarca psihologul, este nevoie sa educam barbatii, astfel incat ei sa constientizeze ca forta lor interioara creste cand energia lor masculina este canalizata pentru protectia si iubirea femeii. Disiparea energiei masculine prin subjugarea femeilor nu le creste stima de sine, nu in acest mod isi demostreaza ca sunt barbati. Abuzul femeilor reprezinta atentatul impotriva creatiei, este o arma impotriva vietii. Femeile au nevoie si au dreptul la siguranta acasa, la scoala, la locul de munca, pe strada. Aceasta societate poate fi vindecata prin introducerea cadrelor necesare care sa armonizeze relatia barbat-femeie, protejand fetele, femeile, mamele noastre. Este datoria noastra, a tuturor si suntem responsabili sa ne aducem contributia pentru instaurarea sigurantei si protectiei femeii”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba