24 și 31 decembrie ar putea fi zile libere pentru salariați

Adăugat la Știri

Mini-vacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie a dat startul sărbătorilor de iarnă. Urmează alte zile libere, de Crăciun 2018 și de Revelion, de care toți angajații români vor beneficia.

Prima zi de Crăciun pică într-o marți. Zilele libere legale de Crăciun sunt 25 și 26 decembrie. Acestea vor cădea chiar la începutul ultimei săptămâni din an, marți și miercuri. Însă dacă se mai acordă o zi liberă de la stat (luni), în ziua de Ajun, am putea avea o mini-vacanță de 5 zile. Deși Executivul nu a anunțat nimic deocamdată, nu este exclus ca zilele de 24 și 31 decembrie să fie și ele libere, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți, atunci când făceau punte între zilele libere și weekend-uri. Primele zile nelucrătoare din 2019, 1 și 2 ianuarie, care deschid calendarul sărbătorilor legale de anul viitor.

Românii ar putea avea alte două zile libere, după minivacanța de 1 decembrie. 24 și 31 decembrie ar putea fi zile libere. Deocamdată, hotărârea ar urma să fie discutată în Guvern.

Pentru salariații a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, cum ar fi unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii