23 august, cea mai importantă sărbătoare comunistă: Cum se sărbătorea înainte de 1989

Adăugat la Știri

23-augustPrima aniversare a zilei de 23 august, în 1945, a stat sub semnul grevei regale, Regele Mihai şi prim ministrul Petru Groza se boicotau reciproc, în condițiile în care regele ceruse demisia cabinetului, iar Groza refuzase. Abia din anul 1948, 23 august a devenit zi națională.

Regele fusese forţat să abdice, România se afla sub puternica influenţă sovietică, iar Partidul Comunist începuse o intensă campanie propagandistică de legitimare, iar sarbătoarea de la 23 august avea un rol central. Se sărbătorea la 23 august „ziua eliberarii României de către glorioasa armata sovietică şi a  doborârii dictaturii fasciste antonesciene de către forțele patriotice conduse de Partidul Comunist”, cu defilari ale oamenilor muncii sub portretele lui Marx, Lenin si Stalin.

Ulterior, pe măsură ce Partidul Comunist şi regimul lui Nicolae Ceausescu au început să se detaşeze tot mai mult  de Moscova, și semnifica’ia zilei de 23 august s-a schimbat. „Insurecția armată antifascistă” a devenit „revoluţia de eliberare naţională şi socială, antifascistă şi antiimperialistă.”

Timp de decenii, pâna în 23 august 1990, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită cu mare fast, cu demonstraţii militare şi coloane de oameni ai muncii, tineri, elevi şi copii, cu steaguri roşii ale Partidului Comunist şi tricolore, şi cu enorme portrete ale iubiţilor conducători comunişti care, cu timpul, au rămas doar doi, Nicolae şi Elena Ceauşescu.

În plus, pe stadioane erau alte manifestari omagiale de dimensiuni megalomanice dedicate Partidului Comunist şi conducătorului iubit, la care elevii, artistii, sportivii sau muncitorii din uzine erau obligati să participe, cu entuziasm, în cinstea cuplului dictatorial.

Citește și 23 august :71 de ani de când România a întors armele împotriva Germaniei naziste

In prima parte a perioadei comuniste, in anii 50”, 23 august a fost eclipsata ca sarbatoare de 1 mai, apoi in anii 60’ cele doua au fost la concurenta, iar incepand cu anii 70’ ziua nationala s-a impus ca importanta. Din aceasta perioada dateaza paradele militare grandioase

Soimi ai patriei, pionieri si muncitori imbracati de sarbatoare, cu totii defilau in cinstea partidului si a conducatorului iubit. Oamenii erau luati din fabrici, impartiti in grupuri si aliniati pentru parada. Cantecele patriotice si lozincile, care ii preaslaveau pe Nicolae si Elena Ceausescu, rasunau ziua intreaga in toate orasele tarii. „Stima noastra si mandria, Ceausescu, Romania!” sau „Partidul, Ceausescu, Romania” erau unele dintre lozincile cel mai des auzite, pe care oamenii le strigau, de regula, cand treceau prin fata tribunei unde stateau mai marii partidului comunist.

Dupa ce se termina demonstratia, romanii incepeau adevarata petrecere, una dintre putinele bucurii de peste an. Pe drum erau tonete cu mici, eugenii, bere si Pepsi. Toata lumea abandona recuzita pentru parada si se repezea sa manance. Totul pe gratis. Dupa-amiaza era destinata petrecerilor cu tarafuri si gratare. Iar seara poate se difuza un film mai bun la TV.

Pentru multi romani au ramas o multime de amintiri. Unii au o imagine idilica despre 23 august, altii insa nu vor uita niciodata munca pe stadioane, caldura sufocanta si bucuria copilareasca pentru ca au prins un pachet de carne in plus.

tvr.ro și a1.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii