Rămâi conectat

Știri

23 august, cea mai importantă sărbătoare comunistă: Cum se sărbătorea înainte de 1989

Publicat

în

23 august, cea mai importantă sărbătoare comunistă

Prima aniversare a zilei de 23 august, în 1945, a stat sub semnul grevei regale, Regele Mihai şi prim ministrul Petru Groza se boicotau reciproc, în condițiile în care regele ceruse demisia cabinetului, iar Groza refuzase.

Abia din anul 1948, 23 august a devenit zi națională.

Regele fusese forţat să abdice, România se afla sub puternica influenţă sovietică, iar Partidul Comunist începuse o intensă campanie propagandistică de legitimare, iar sarbătoarea de la 23 august avea un rol central. Se sărbătorea la 23 august „ziua eliberarii României de către glorioasa armată sovietică şi a doborârii dictaturii fasciste antonesciene de către forțele patriotice conduse de Partidul Comunist”, cu defilări ale oamenilor muncii sub portretele lui Marx, Lenin ți Stalin.

Ulterior, pe măsură ce Partidul Comunist şi regimul lui Nicolae Ceausescu au început să se detaşeze tot mai mult  de Moscova, și semnifica’ia zilei de 23 august s-a schimbat. „Insurecția armată antifascistă” a devenit „revoluţia de eliberare naţională şi socială, antifascistă şi antiimperialistă”.

Timp de decenii, pâna în 23 august 1990, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită cu mare fast, cu demonstraţii militare şi coloane de oameni ai muncii, tineri, elevi şi copii, cu steaguri roşii ale Partidului Comunist şi tricolore, şi cu enorme portrete ale „iubiţilor” conducători comunişti care, cu timpul, au rămas doar doi, Nicolae şi Elena Ceauşescu.

În plus, pe stadioane erau alte manifestări omagiale de dimensiuni megalomanice dedicate Partidului Comunist şi conducătorului iubit, la care elevii, artistii, sportivii sau muncitorii din uzine erau obligati să participe, cu entuziasm, în cinstea cuplului dictatorial.

În prima parte a perioadei comuniste, in anii 50, 23 august a fost eclipsată ca sarbatoare de 1 mai, apoi in anii 60 cele două au fost la concurenâă, iar incepând cu anii 70 ziua națională s-a impus ca importanță. Din această perioadă datează paradele militare grandioase

Șoimi ai patriei, pionieri și muncitori îmbrăcați de sărbătoare, cu toții defilau în cinstea partidului și a conducătorului „iubit”. Oamenii erau luați din fabrici, împărțiți în grupuri și aliniați pentru paradă. Cântecele patriotice și lozincile, care îi preaslăveau pe Nicolae și Elena Ceausescu, răsunau ziua întreagă în toate orașele țării. „Stima noastră și mândria, Ceaușescu, România!” sau „Partidul, Ceaușescu, România” erau unele dintre lozincile cel mai des auzite, pe care oamenii le strigau, de regulă, cand treceau prin faâa tribunei unde stăteau mai marii partidului comunist.

Dupa ce se termina demonstrația, românii începeau adevărata petrecere, una dintre puținele bucurii de peste an. Pe drum erau tonete cu mici, eugenii, bere și Pepsi. Toata lumea abandona recuzita pentru paradă și se repezea să mănânce. Totul pe gratis. Dupa-amiaza era destinată petrecerilor cu tarafuri și grătare. Iar seara poate se difuza un film mai bun la TV.

Pentru mulți români au rămas o mulțime de amintiri. Unii au o imagine idilică despre 23 august, alții însă nu vor uita niciodată munca pe stadioane, căldura sufocantă si bucuria copilarească pentru că au prins un pachet de carne în plus.

sursa: tvr.ro și a1.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 1.000 de vizitatori au venit să-l cunoască pe „Eminescu-omul”, la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia

Publicat

în

Peste 1.000 de vizitatori au venit să-l cunoască pe „Eminescu-omul”, la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia

În perioada 21 martie – 21 aprilie, Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei a găzduit expoziția „Eminescu-omul”, itinerată pentru prima dată în România de Muzeul Național al Literaturii Române Iași. Au dat plus valoare evenimentului Historic Paper Treasures&Collectibles și Opera Națională București, care au completat atât lista exponatelor, cât și atmosfera, cu volume rare și elemente de decor.

Cei peste 1.000 de vizitatori ai expoziției eveniment au avut ocazia să vadă, în premieră pentru zona Ardealului, 4 fotografii originale cu Mihai Eminescu, singurele ipostaze în care acesta a fost vreodată imortalizat, masca mortuară, inelul sigilar, bijuterii din aur și argint ale Veronicăi Micle, bunuri culturale clasate în Tezaurul Patrimoniului Cultural Național, precum și o colecție impresionantă de reviste, documente și volume Princeps de mare valoare.

Poezia de debut, primul articol scris în calitate de gazetar, primul volum de poezii, prima traducere, pagina pe care și-a exersat semnătura, alături de restul elementelor care au alcătuit această expoziție au întregit imaginea lui Eminescu-omul, în cadrul evenimentui fără precedent.
Organizatorii, Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei și Muzeul Național al Literaturii Române Iași, mulțumesc tuturor celor care și-au adus contribuția la succesul acestei expoziții: Historic Paper Treasures& Collectibles, Opera Națională București, doamnei prof. univ. dr. Diana Câmpan, domnilor Mihai Rusu și Nicolae Mihăilescu, colecționari privați, Mobila Sebeș Adela, Consignația Chilipir, Jandarmeriei Iași și Jandarmeriei Alba, precum și mass-mediei pentru promovare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Activitatea în noul spațiu al Policlinicii din Alba Iulia, start în 7 mai

Publicat

în

În 7 mai, start al activității în noul spațiu al Policlinicii din Alba Iulia

A fost finalizat proiectul „Extindere, modernizare și dotare în vederea relocării Ambulatoriului integrat al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia”. 
Lucrările de extindere, modernizare și dotare a ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia au fost finalizate în urma unei investiții de peste 3 milioane de euro, iar activitatea în noul spațiu va începe din 7 mai.
Policlinica spitalului a fost mutată acum aproape 20 de ani pe strada Mușețelului nr. 2, iar în urma acestei investiții va reveni în incinta Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.
Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și implementat de către Consiliul Județean Alba și Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia. Valoarea totală a proiectului a fost de 15.029.527,09 lei (din care 14.529.527,09 lei fonduri nerambursabile și confinanțare de la Consiliul Județean Alba, respectiv 500.000 de lei venituri proprii ale SJU Alba Iulia).
Vineri 19 aprilie, cu ocazia finalizării lucrărilor, la noul ambulatoriu de specialitate a fost oficiată o slujbă religioasă, în prezența personalului medical, iar conducerea SJU Alba Iulia a prezentat investiția oficialităților locale și județene, reprezentanților instituțiilor deconcentrate și altor parteneri și colaboratori.
Obiectivul general al proiectului a fost modernizarea ambulatoriului integrat al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia. Obiectivele specifice a vizat:
– Modernizarea și extinderea unei clădiri din incinta SJU Alba Iulia în vederea asigurării unui spațiu optim din punct de vedere al circuitelor funcționale pentru desfășurarea activității de ambulatoriu;
– Dotarea ambulatoriului integrat al SJU Alba Iulia cu echipamente medicale în vederea asigurării conformării cel puțin la cerințele minime obligatorii;
– Accesibilizarea clădirii ambulatoriului.
Principalele beneficii ale proiectului implementat constau în:
– Dotarea cu aparatură modernă de ultimă generație menită să contribuie la creșterea calității actului medical;
– Desfășurarea activităților medicale într-o locație modernizată care răspunde cerințelor și standardelor actuale din domeniu;
– Implementarea unui sistem modern de programare a pacienților în vederea evitării aglomerației.
Prin concentrarea serviciilor medicale într-un singur loc, se poate crea un mediu mai integrat și coordonat, care să conducă la o îngrijire mai bună și la rezultate mai bune pentru pacienți. Relocarea ambulatoriului de specialitate aduce și avantaje pentru medici, care nu vor mai fi nevoiți să parcurgă distanța dintre cele două locații.
Echipa de implementare a fost formată din angajați ai Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia și ai Consiliului Județean Alba.
Caracteristicile arhitecturale ale noii facilități includ:
– 10 cabinete de consultații cu sălile de tratament aferente
– 8 cabinete de consulații pentru specialități medicale
– 2 săli de tratament specialități medicale
– explorări EKG
– audiometrie
– punct de recoltare
– fișier
– zone de așteptare interioare
– zonă de așteptare exterioară
– birou statistică medicală
– 1 grup sanitar copii
– 1 grup sanitar persoane cu dizabilități
– 4 grupuri sanitare pacienți pe sexe
– 2 grupuri sanitare personal pe sexe
– Spații anexe: spațiu deșeuri, spațiu materiale de curățenie, magazii
– Pardoseli din covor tip Tarkett
– Uși medicale pentru spații sanitare
– Scaune și bănci pentru aparținători pentru spații medicale
– Uși automate de acces prevăzute cu perdea de aer cald pentru perioadele reci
– Dozatoare de săpun și dezinfectant, distribuitor de hârtie pentru mâini
Sistemele instalate includ:
– Instalația de climatizare cu aparate exterioare multisplit
Instalația termică a fost înlocuită integral, atât sistemul de distribuție din demisol cât și coloanele, iar radiatoarele de fontă existente cu radiatoare igienice pentru spațiile sanitare
– Instalațiile sanitare: AR, ACM și canalizarea menajeră au fost înlocuite integral, atât sistemul de distribuție din demisol cât și coloanele și s-a realizat instalația de recirculare a ACM
– Instalația electrică este executată cu cabluri cu emisie redusă de halogenuri, corpuri de iluminat LED montate în paturi de cabluri fără emisie de halogenuri
– Instalație IDSAI: realizată pe întreaga suprafață a ambulatoriului și în demisolul tehnic și cuprinde detectori, sirene butoane toate cu IP
– Instalație de iluminat în caz de panică
– În sălile de tratament sunt prevăzute lămpi UV pentru dezinfecția automată sau manuală a zonei în lipsa personalului
– Instalație de date, acces point și telefonie
– Instalație de sonorizare, permițându-se atât difuzarea de muzică ambientală, cât și mesaje preînregistrate și anunțuri
– În zonele de așteptare sunt amplasate monitoare pe care rulează cabinetele și numerele de ordine aferente programării următoare
– În zonele de așteptare principale sunt montate dozatoare de apă și prize
– Sistem de „poștă pneumatică” prin care se transmit probele recoltate de la punctul de recoltare direct la laborator
– Sistem de semnalizare format dintr-un totem în zona fișierului și de plăci de direcționare
– Sistem de degivrare a scărilor de acces.
Pentru persoanele cu dizabilități, au fost implementate următoarele facilități:
– Grup sanitar dotat corespunzător
– Pavaj rezonator la urcări
– Scriere braille a spațiilor existente
– Mâna curentă
– Rampe exterioare pentru acces
De asemenea, pentru pacienți va fi organizată parcarea cu 30 de locuri din fața ambulatoriului de specialitate. Parcarea va fi destinată doar pacienților ambulatoriului, în timpul programului de lucru, iar în afara programului de funcționare, va fi disponibilă tuturor.
Echipamentele medicale diverse pot fi utilizate de mai multe specialități medicale, între care: Neurologie, Neurochirurgie și chirurgie vasculară, Cardiologie, Medicină internă, Chirurgie generală, Chirurgie plastică, Obstetrică-Ginecologie, Cardiologie.
De asemenea, au fost achiziționate și alte obiecte medicale, echipamente medicale și aparaturi, obiecte de mobilier, necesare pentru derularea în bune condiții a actului medical.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Eticheta nu e o simplă formalitate: Codul Bunelor Maniere. Care sunt regulile de bază

Publicat

în

Regulile de bază, în Codul Bunelor Maniere

Codul bunelor maniere nu a aparut ca o inventie a unui om excentric sau ca niste reguli impuse de aristocratia vremurilor (cum multi oameni ar crede), el a aparut ca un raspuns firesc, natural, la probleme cotidiene ale societatii

Bazele sale isi au originea in antichitate, in spatiile civice, cum ar fi agora, teatrul sau forumul, fiind utilizat des in arta oratorica, prin care oamenii erau invatati cum sa convietuiasca, fara a avea comportamente deranjante pentru cei din jurul lor. Sunt reguli care stau la baza oricarei societati sanatoase, civilizate.

Iata 40 dintre cele mai importante reguli:

La spectacole de teatru, opera, gale sau expozitii, vom merge imbracati elegant.
Cand ne intalnim cu cineva pe strada, nu vom ramane in mijlocul strazii sau in mijlocul trotuarului.
Nu ne vom intrerupe niciodata interlocutorul, in cadrul unei discutii.
Autoprezentarea se obisnuieste frecvent, in diferite ocazii: intr-o societate mai numeroasa, la solicitarea unei vizite, la prezentarea in fata superiorului pe care inca nu l-ai cunoscut.
Intr-un restaurant sau bar, barbatul va intra mereu primul.
Cand stranutam, tusim sau cascam, se pune intotdeauna mana la gura, indiferent de distanta sau de relatia pe care o avem cu o persoana. Este indicat sa purtam mereu la noi servetele sau batista.
La intrarea in mijloacele de transport in comun, intai sunt lasati sa iasa afara cei care coboara, dupa care vor intra ceilalti pasageri.
La masa, se va aplica „Regula gheisei”: Nu suflati in mancare/ceai/cafea! Asteptati sa se raceasca!
De fiecare data cand o doamna se ridica de la masa sau se asaza, toti barbatii trebuie sa se ridice odata cu ea.
O doamna nu va intra niciodata singura intr-un bar sau local in care se vand cu predilectie bauturi acoolice.
Barbatul este prezentat femeii, cel mai tanar celui mai in varsta, iar gradul mai mic celui superior.
In mijloacele de transport in comun: Daca o doamna este insotita de un barbat, acesta ii va cumpara biletul si ii va oferi locul de langa geam. Daca exista doar un singur loc liber, el va fi oferit doamnei, iar domnul va ramane langa ea in picioare. Niciodata nu o va parasi, grabindu-se sa prinda un loc liber cand se iveste ocazia.
A nu raspunde la gestul celui care intinde mana este in sine o ofensa, chiar mai grava decat cea de a nu saluta.
Punctualitatea, atunci cand suntem invitati la masa este deosebit de importanta.
Nu asezati coatele pe masa! Daca folositi doar o mana, asezati-o in poala.
Intotdeauna, salutul trebuie insotit de un zambet. Cand salutam trebuie sa-l privim in ochi pe cel salutat, nu salutam o persoana stand cu spatele catre persoana respectiva sau privind spre cer sau pamant.
Nu vorbiti cu gura plina! Mestecati cu gura inchisa! Multumiti chelnerului cand va serveste!
Cum se taie mancarea din farfurie: Bucata de mancare trebuie taiata exact langa furculita. In plus, se taie numai pentru o inghititura, nu se fac „soldatei”.
Nu vorbiti la telefon in timpul mesei. Daca primiti un apel foarte important, trebuie sa va scuzati si sa va ridicati de la masa.
Nu salutam tinand mainile in buzunare sau cu gura plina. Nu salutam facand gesturi ample, nefiresti.
Dupa ce terminati de mancat, nu impingeti farfuria spre coltul mesei! Asteptati sa vina chelnerul sa o ia.
Nu se apeleaza oamenii la telefon inainte de 10 dimineata, intre orele 13-17 si dupa ora 21, cu exceptia celor apropiati, carora le stiti programul.
O convorbire conventionala nu trebuie sa depaseasca 5 minute!
Daca un cadou nu ne place, ne vom ascunde nemultumirea
Ambalajul unui dar este foarte important.
Nu se duc flori barbatilor decat daca sunt la spital.
Nu salutam grabit si cu aerul ca suntem preocupati de ceva.
Baietii trebuie sa-si scoata caciula de pe cap cand saluta. Formulele cele mai des folosite sunt: „ Buna ziua!”, „Buna seara!” , „Buna dimineata!”. Intre prieteni sau colegi se folosesc de regula „Buna!”, „Salut!” Niciodata nu vom saluta o persoana mai in varsta cu „Buna!” sau „Salut!”
Se saluta cu „Buna dimineata!” pana la ora 11 dimineata, cu „ Buna ziua !” dupa ora 11 si pana la lasarea serii, iar apoi cu „Buna seara!”
Cand se intoneaza imnul de stat in locuri publice, ne ridicam in picioare, luam o pozitie decenta, baietii isi scot caciulile si se asculta in perfecta liniste.
Pretul de pe cadouri va fi inlaturat cu grija. Exceptie fac discurile si cartile, de pe acestea pretul nu se sterge. Cartea nu se atinge!
Florile se ofera fara ambalajul in care le-am cumparat, chiar daca este foarte frumos.
Florile primite trebuie asezate imediat intr-un vas cu apa.
Cel care primeste un dar il va deschide in fata musafirului si nu-i va strica bucuria protestand ca este prea scump, ca nu trebuia sau mai rau, ca nu-i place, nu-i trebuie, ca nu-l poate accepta.
Cand distanta sau zgomotul nu ne permit sa salutam verbal, atunci salutam printr-o usoara inclinare a capului.
Baietii saluta primii fetele, barbatii saluta primii femeile, copiii sau persoanele mai tinere saluta persoanele mai in varsta. Cand intram intr-o incapere ii salutam pe cei aflati deja acolo. Cand ne prezentam unui grup salutam primii. Dupa ce ne salutam, nu intrerupem discutia in care sunt antrenati membrii grupului.
Intotdeauna cel care merge il saluta pe cel care sta pe loc, iar cel care se afla intr-o masina pe cel care este pieton, dar intotdeauna, nu trebuie sa ne sfiim sa salutam primii, chiar daca regula cere sa fim salutati. A saluta este o dovada de politete. A astepta sa fii salutat este o dovada de impolitete.
Barbatul va merge intotdeauna la marginea dinspre strada a trotuarului, in momentul in care merge alaturi de o femeie sau mai multe femei. Daca sunt doi barbati si o femeie, atunci aceasta va sta la mijloc.
Intotdeauna se intreaba unde este toaleta si nu se folosesc alte cuvinte referitoare la aceasta, cum ar fi „baia”.
„O femeie nu poate fi lovita nici macar cu o floare!”, nici macar in gluma si nici nu se poate insinua lovirea unei femei.

Sursa: zigzagonline.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba