22 martie, Ziua Mondială a Apei

Adăugat la Știri

ziua apeiPe 22 martie sărbătorim Ziua Mondială a Apei. Această zi a fost aleasă în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite asupra Mediului Înconjurator de la Rio de Janeiro din 1992.

Sărbatoarea este de o reală importanţă, mai ales, pentru că apa este una din resursele indispensabile pentru viaţa omenirii. De asemenea, această festivitate mondială este un bun prilej de a reaminti cât de periculoasă este absenţa sau poluarea apei. Henri Coandă afirma  că “Secretul longevitatii e apa pe care o consumăm.”   Noi credem că, nu numai că apa este un secret al longevitatii, dar este motorul esenţial  al existenţei. De câtiva ani, România se numară şi ea printre tările care sărbatoresc aceasta festivitate dându-şi seama cât este de importanta apa pentru consumatorii români.

La nivel planetar 70% din apa potabila se foloseste in irigatii. Terenurile irigate sunt cam 20% dintre terenurile agricole dar ele produc 40% din cantitatea de hrana consumata la nivel global.Romania se afla pe primul loc in UE, in randul populatiei cel mai nemultumite de calitatea apei, 94% dintre conationalii nostri considerand asta o adevarata problema. Sondajul, realizat in cele 27 de state membre UE mai arata ca 91% dintre italieni si 89% din francezi apreciaza drept grava problema calitatii apei din tarile lor, iar 59% din finlandezi, 58% din austrieci si 52% din germani cred ca aceasta nu este o problema grava a tarilor lor, informeaza Agerpres.

Citește și A crescut accesibilitatea la apă potabilă din surse autorizate pentru locuitorii județului Alba

 Stiati ca peste 80% din resursele de apa potabila ale Romaniei provin din Muntii Carpati ? Romania este una dintre tarile cu cele mai scazute resurse de apa din Europa, acestea fiind relativ sarace si neuniform distribuite in timp si spatiu, iar resursa utilizabila este de aproximativ 40 de miliarde de metri cubi, arata, de Ziua Mondiala a Apei, Administratia Nationala „Apele Romane”. ANAR spune ca resursele de apa ale Romaniei insumeaza teoretic 134,6 miliarde metri cubi (fiind constituite din apele de suprafata – rauri, lacuri, fluviul Dunarea – si ape subterane), din care resursa utilizabila, potrivit gradului de amenajare a bazinelor hidrografice, este aproximativ 40 miliarde metri cubi.

Principala retea hidrografica din tara depinde de apele Carpatilor. Cele mai curate izvoare, cele mai pretioase se afla in perimetrul ariilor protejate. Printre celelalte servicii pe care le furnizeaza ariile naturale protejate, apa potabila ocupa un loc de frunte.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii