20 octombrie, ziua mondială a osteoporozei

Adăugat la Știri

osteoporozaPe 20 octombrie este marcată ziua mondială a osteoporozei.

Supranumită „hoțul tăcut”, boala a devenit, în ultimele decenii, o importantă problemă de sănătate publică, având consecințe majore în rândul populației planetei.

Cele mai grave și mai frecvente fracturi osoase sunt cele ale coloanei vertebrale și ale șoldului.

La nivel mondial, osteoporoza afectează estimativ 200 milioane de femei, cu precădere după vârsta de 55 de ani, anume după instalarea menopauzei. Diferiți factori contribuie la menținerea sănătății oaselor și la prevenirea afecțiunii, între care un stil de viață sănătos și administrarea tratamentului pentru cei cu risc ridicat.

Tema de anul acesta a Zilei internaționale a osteoporozei, ”Iubiți-vă oasele, protejați-vă viitorul!”, face un apel la oameni să ia din timp măsuri pentru a proteja sănătatea oaselor și a mușchilor. Același apel este adresat și autorităților din domeniul sănătății, precum și medicilor, în scopul asigurării sănătății în cadrul comunităților.

Citește și Setul de analize pe care trebuie să îl repeți în fiecare an, chiar dacă ești sănătos

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat osteoporoza ca reprezentând o problemă majoră de sănătate publică. Osteoporoza afectează predominant femeile, dar și bărbații se confruntă cu această boală. Potrivit datelor furnizate de OMS și Fundația Internațională pentru Osteoporoză, la nivel mondial osteoporoza afectează estimativ 200 milioane de femei. În Uniunea Europeană, spre exemplu, circa 30% dintre femeile aflate la menopauză sunt diagnosticate cu osteoporoză. Cele mai grave și mai frecvente fracturi provocate de osteoporoză sunt cele ale coloanei vertebrale și ale șoldului. O dietă echilibrată, bogată în nutrienți și care conține suficient calciu, vitamina D, proteine, vitamina K, magneziu, zinc ș.a. ajută persoanele de toate vârstele în menținerea masei osoase.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii