20-21 iulie: Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Sfaturi din partea jandarmilor pentru participanți

Adăugat la Știri

Sunetul dulce al tulnicului moţesc îi cheamă pe toţi românii pe Muntele Găina Târgul de Fete de pe Muntele Găina 2018, un brand al României, manifestarea fiind cunoscută ca şi cea mai mare sărbătoare populară în aer liber, cea mai iubită sărbătoare a moţilor va avea loc de mâine și duminică, în comuna Avram Iancu, dar și sus pe munte.

Târgul, devenit deja o tradiție, a fost menţionat prima dată în document în anul 1816. De-a lungul timpului, Târgul de Fete de pe Muntele Găina s-a transformat într-o adevărată sărbătoare câmpenească, prilej de petrecere și voie bună, cu spectacole de muzică și dansuri populare, obiceiuri vechi și gastronomie tradițională. Târgul de Fete se organizează, la fel ca pe vremuri, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Accesul pe platoul de pe Muntele Găina este posibil pentru autoturisme şi microbuze de până la 20 de locuri. Pe drumul judeţean DJ 762 se ajunge în Comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit şi practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările. Participanții trebuie să țină cont de câteva lucruri, pentru a se bucura de o sărbătoare fără incidente

Jandarmii albaiulieni împreună cu efective din cadrul  Grupării de Jandarmi Mobilă “ Regele Ferdinand I” – Târgu-Mureş vor asigura, măsurile de ordine publică şi siguranţa participanţilor la manifestările cultural artistice care vor fi organizate în comuna Avram Iancu şi în zona Muntelui Găina. Misiunile jandarmilor au în vedere asigurarea unui climat de normalitate civică şi de siguranţă   şi vor viza în principal prevenirea şi combaterea oricăror fapte care aduc atingere legilor şi normelor de convieţuire socială.

În vederea prevenirii unor incidente nedorite, amintim tuturor participanților la aceaste manifestări să se conformeze indicațiilor forțelor de ordine și ale organizatorilor, să adopte un comportament civilizat, să evite consumul excesiv de alcool și să semnaleze orice comportament contrar normelor legale de conviețuire.

Supunem atenţiei celor care vor participa să nu lase în urma lor resturi menajere depozitate în spaţii neamenajate, să fie echipaţi adecvat vremii, să nu distrugă mediul înconjurător, să nu aprindă focul în locurile neamenajate, să nu distrugă semnele de orientare turistică şi să nu intre cu autoturismele în zonele marcate.

De asemenea, recomandăm  tuturor celor ce vor fi prezenți, având în vedere numărul mare de participanți, să acorde o atenție deosebită bunurilor personale și să sesizeze imediat prin apel la 112 sau direct jandarmilor care asigură măsurile de ordine, orice neregulă constatată.

 

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii