Rămâi conectat

Educație și Cultură

15 iunie, la Alba Iulia: Manifestări culturale dedicate geniului poeziei românești, Mihai Eminescu, la 131 de ani de la moartea sa

Publicat

în

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vor organiza luni, 15 iunie 2020, o serie de manifestări culturale care au scop omagierea geniului poeziei românești, Mihai Eminescu, la 131 de ani de la moartea sa.

Momentele de evocare a vieții și operei poetului nepereche al poporului român se vor desfășura anul acesta în mediul on-line, încadrându-se în restricțiile adoptate de autoritățile locale și naționale, în vederea prevenirii contaminării cu virusul COVID-19 (Coronavirus).

Programul zilei va cuprinde:

  • Medalion omagial „Mihai Eminescu”;
  • Mesaj din partea Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara, cu prilejul comemorării lui Mihai Eminescu;
  • Citatul zilei
  • Recomandarea de lectură a zilei: Mihai Eminescu – Poezii
  • Prezentarea lucrării „Popasuri eminesciene în județul Alba” în cadrul Clubului de lectură al seniorilor, derulat în mediul virtual;
  • Mihai Eminescu la Alba Iulia. Memoria culturală a locului
  • Cântecul zilei de 15 iunie „Kamadeva” în interpretarea lui Nicu Alifantis
  • „Din lirica eminesciană” – expoziție virtuală de poezie
  • Știați că …? Rubrică pentru copii cu curiozități legate de personalitatea poetului Mihai Eminescu;
  • „Ai vizionat filmul? Îți recomandăm cartea!” Prezentarea filmului „Un bulgăre de humă” și a cărții „Amintiri: Eminescu – Creangă –  Caragiale – Coșbuc – Maiorescu” scrisă de Ioan Slavici și apărută în București, la Editura Viitorul Românesc, în anul 1998;
  • Omagiu lui Mihai Eminescu. Depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea scriitorilor din Alba Iulia;

Marele nostru poet Mihai Eminescu a fost încă din copilărie și adolescență un pasionat de cunoaștere, de studiere a marilor culturi ale lumii, a istoriei, științelor și mitologiei popoarelor, la care s-a adăugat o mare capacitate de asimilare a acestor valori, care se vor regăsi în creația sa. Înzestrat apoi cu un har creator excepțional, preocupat de descifrarea marilor mistere ale lumii, Mihai Eminescu a creat o operă nepieritoare, fiind și un mare creator de limbă. Mai mereu în opera sa apare tema creatorului de geniu care meditează la soarta omenirii, la destinul poetului mereu neînțeles, mereu nefericit. Și când spunem aceasta, trebuie să precizăm că poezia lui Eminescu e citită de obicei în două chei, una a omului mai puțin cultivat, incapabil să sesizeze elementele filosofice ale poeziei, deci e vorba de o lectură de suprafață, intuitivă, și o lectură într-o cheie a cititorului avizat, care reușește o lectură profundă, sesizând adâncimea mesajului poetic. Dar la fel de adevărat este că există și o lectură a lui Eminescu în care cititorul se lasă încântat de poetica textului, de imaginarul ce-l stârnesc versurile poeziei, de armoniile care-l fascinează. A-l citi pe Eminescu e mereu o încântare, a-l reciti înseamnă a-l descoperi mereu în dimensiunile sale nebănuite.” Afirmă Cornel Nistea, scriitor, Președintele Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Mara Roman, elevă a Colegiului Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir, calificare la etapa națională a Olimpiadei de Chimie

Publicat

în

Calificare la etapa națională a Olimpiadei de Chimie pentru o elevă a Colegiului Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir

Performanță deosebită reușită de o elevă de la Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” din Cugir: Mara Roman a reușit să se califice la faza națională a Olimpiadei de Chimie.

Mara Roman este elevă în clasa a X-a.

„Cu bucurie anunțăm încă o calificare la Națională la una dintre cele mai dificile discipline: chimia. Concursul adresat liceelor tehnologice, vocaționale, câștigat și în 2024 și de un reprezentant al școlii noastre ne aduce speranță și certitudinea că ceea ce facem aici la Lăzărescu, nu facem în zadar!”, au transmis reprezentanții colegiului cugirean.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

English 4 Kids, clubul de engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, o nouă întâlnire în 16 aprilie

Publicat

în

English 4 Kids – Clubul de engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

English 4 Kids – Clubul de engleză este un proiect cultural-educativ inițiat în anul 2019, desfășurat lunar sub forma unui club de limbă și civilizație engleză pentru copii, având ca scop apropierea celor mici de limba și cultura britanică/americană și familiarizarea acestora cu fondul de carte în limba engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Elementele implicate în desfășurarea acestui club sunt: joc/joacă, ateliere creative, cântece, vizionări de materiale educative audio-video în limba engleză, toate sub îndrumarea unui cadru didactic specializat – prof. Diana Bianca Mortură. Din partea bibliotecii județene, proiectul este coordonat de bibliotecara Ana-Maria Pienar.
Activitățile din luna aceasta vor avea loc în data de 16 aprilie 2024, la ora 16:00, la sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, iar tema abordată va fi „In the Kitchen”. Alături de Diana Bianca Mortură și Ana-Maria Pienar, copiii prezenți la eveniment vor cânta și se vor juca, vor învăța expresii și cuvinte noi, vor lectura cărți adecvate și vor conversa cu copii de vârsta și preocupări similare, toate în limba engleza.

English 4 Kids – Clubul de engleză va avea loc și în cadrul Târgului de cArte Alba Transilvana, din perioada 10-12 mai 2024, în aer liber, în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Cărți noi la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

La Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, cărți noi

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, și la acest început de an, și-a îmbogățit colecția cu noi titluri de carte.

În primul trimestru al anului 2024 au fost achiziționate un număr total de 731 de titluri de carte, respectiv un număr de 1.023 de unități de bibliotecă (în principal cărți). În acest scop, bugetul alocat pentru achiziția de carte pe trimestrul I din 2024 a fost de 50 de mii de lei, din care a fost cheltuită suma de 47.394,86 de lei.

„Politicile privind achiziția și donația de carte de către Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba au la bază regulamentul adoptat de către consiliul de administrație al bibliotecii, astfel încât achiziția se face echilibrat iar documentele achiziționate fac parte din toate domeniile de cunoștințe. Informarea privind producția editorială, în scopul achiziției de titluri noi,  se face în cadrul activităților de animație de bibliotecă, prin consultări directe cu utilizatorii, prin întâlniri cu editorii și scriitorii și nu în ultimul rând în cadrul Târgului de cArte Alba Transilvana”, se arată într-un comunicat de presă.

Anul acesta Târgul de cArte Alba Transilvana va avea loc în perioada 10-12 mai, pe esplanada de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba