Rămâi conectat

Administrație

13.500 de lei pentru organizarea evenimentului ”Duelul Viorilor”, la Alba Iulia: Proiect pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local

Publicat

în

Începând cu anul 2016 Municipiul Alba lulia în colaborare cu Radio România prin Centrul Cultural Media derulează un amplu program de facilitare a accesului la evenimente culturale, respectiv concerte de muzică clasică contribuind astfel la creşterea gradului de acces al albaiulienilor la evenimente culturale.

Aceşti tip de concerte/recitaluri este necesar cu atât mai mult cu cât la nivelul municipiului Alba lulia nu există o companie de spectacole care să pună în scenă evenimente culturale.

în acest an turneul Duelul Viorilor revine cu „colecţia de primăvară” ce va ajunge între 31 martie – 3 aprilie la Alba lulia, Oradea, Cluj Napoca şi Bistriţa. Este cea de-a noua ediţie a turneului ce reuneşte într-o formulă de excepţie violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail.

Longevitatea întâlnirilor duelistice purtând semnătura Liviu Prunaru – vioara Stradivarius, Gabriel Croitoru – vioara Guarneri del Gesu, Horia Mihail – pian, începute în 2011, depăşeşte aşteptările multora. Vorbim despre un eveniment cultural de excepţie în care cei trei muzicieni au acceptat provocarea de a juca povestea unui conflict imaginar pentru supremaţie a familiilor celor doi mari lutieri italieni: Stradivarius şi Guarneri în acompaniament de pian.

Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru reprezintă o- generaţie de forţă a artei violonistice româneşti aflată acum în deplină maturitate, doi muzicieni care au demonstrat în aceşti ani că ştiu să depăşească orgoliile unicităţii personalităţii artistice, ducând acest proiect din cele mai mici oraşe ale ţării, până la Carnegie Hali din New York şi demonstrând astfel că muzica şi arta pot face ca în mod potenţial aceste limite să nu mai existe.

Pentru primăvara anului 2019, au ales un program extrem de atractiv pentru public, Liviu Prunaru etalând sunetul viorii Stradivarius „Pachoud” în Polonaise briliante în la major op. 21 de Henryk Wieniawski, iar Gabriel Croitoru punându-1 în valoare pe cel al viorii Guarneri del Gesu „Catedrala” (pusă la dispoziţie de Muzeul Naţional „George Enescu”, în al cărui patrimoniu se află) în Melodii lăutăreşti op. 20 de Pablo de Sarasate. Partea rezervată duelului arbitrat, ca de obicei, de pianistul Horia Mihail, va cuprinde unele dintre cele mai populare lucrări abordate în cele şapte ediţii anterioare: Astor Piazzolla – Toamna şi Iarna din Patru anotimpuri din Buenos Aires, Igor Alexandrovici Frolov – Divertimento, Souvenir şi Ragtime, Dmitri Şostakovici – Cinci piese pentru două viori şi pian şi o serie de tangouri de Carlos Gardel – Volver şi El dia que me quieras; Angel Villoldo – El Choclo; Gerardo Matos Rodriguez – La Cumparsita.

Cultura şi dezvoltarea performanţelor culturale ale municipiului sunt două dintre obiectivele prioritare pentru municipalitate.

Acest lucru este dovedit şi de un studiu preliminar al vitalităţii culturale a oraşelor din Romania, menţionat în Strategia de Dezvoltare Teritorială pentru perioada 2014-2020, în care Alba lulia se află pe locul 5 într-un top ce măsoară vitalitatea culturală la nivel local în principalele oraşe din România, top condus de oraşul Cluj-Napoca. Studiul s-a bazat pe două categorii principale de indicatori: „susţinerea culturii de către autorităţile locale prin cheltuieli bugetare destinate acestui domeniu” şi „performanţele economiei creative”. Pe lângă aceste elemente, au mai fost luate în considerare şi infrastructura culturală, participarea la activităţi culturale, dar şi resursele umane specializate în acest sector. Oraşul Alba lulia a obţinut un indice de vitalitate culturală de 0,57, fiind surclasat de municipiul Cluj-Napoca, cu un indice de 1,09, urmat de Sibiu- 0,88, Sfântu Gheorghe- 0,86 şi Timişoara- 0,84.

Având în vedere valoarea şi nivelul de exepţie al evenimentului, participarea însemnată a albaiulienilor înregistrată la ediţiile precedente este oportună organizarea Duelului Viorilor la nivel local, respectiv participarea Municipiului Alba Iulia ca partener local în acest turneu naţional, respectiv cheltuirea sumei de până la 13.500,00 lei pentru organizarea locală a evenimentului (onorarii, servicii de cazare/masă, servicii de acordaj pentru instrumente muzicale, cheltuieli cu spaţiul de derulare a evenimentului).

Prin proiectul de hotărâre propunem cheltuirea sumei de până la 13.500,00 lei pentru organizarea evenimentului (cheltuieli cu onorarii, servicii de cazare/masă, servicii de acordaj pentru instrumente muzicale, spaţiu de spectacol) Duelul Viorilor în data de 31.03.2019 la Alba lulia ca parte din turneul naţional cu acelaşi nume.

Cultura şi dezvoltarea performanţelor culturale ale municipiului sunt două dintre obiectivele prioritare pentru administraţia locală. Acest lucru este dovedit şi de un studiu preliminar al vitalităţii culturale a oraşelor din Romania, menţionat în Strategia de Dezvoltare Teritorială pentru perioada 2014-2020, în care Alba lulia se află pe locul 5 într-un top ce măsoară vitalitatea culturală la nivel local în principalele oraşe din România, top condus de oraşul Cluj-Napoca. Studiul s-a bazat pe două categorii principale de indicatori: “susţinerea culturii de către autorităţile locale prin cheltuieli bugetare destinate acestui domeniu” şi “performanţele economiei creative”. Pe lângă aceste elemente, au mai fost luate în considerare şi infrastructura culturală, participarea la activităţi culturale, dar şi resursele umane specializate în acest sector. Oraşul Alba lulia a obţinut un indice de vitalitate culturală de 0,57, fiind surclasat de municipiul Cluj-Napoca cu un indice de 1,09, urmat de Sibiu- 0,88, Sfântu Gheorghe- 0,86 şi Timişoara- 0,84.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

1.500 de chiparoși pe străzile municipiului Blaj

Publicat

în

Blaj: 1.500 de chiparoși pe străzile municipiului

S-a început, prin intermediul Serviciului Public de Gospodărie Comunală, plantarea de chiparoși pe străzile municipiului Blaj.
În prezent, se completează locurile existente și se fac noi plantări în zona blocurilor de pe strada Gheorghe Barițiu, pe strada Tudor Vladimirescu 1 și la intrarea dinspre Sâncel. În total, vor fi 1.500 de chiparoși.
Potrivit reprezentanților administrației locale, pe lângă aspectul estetic deosebit, prin proprietățile sale, acest arbore ornamental asigură o mai bună calitate a aerului din Blaj.
În context primarul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar, a evidențiat rolul deosebit pe care Serviciul Public de Gospodărie Comunală, condus de Claudiu Păcurar, îl are în administrarea Blajului, fiind un vector important în dezvoltarea comunității, prin lucrările pe care le execută: întreținerea și extinderea spațiilor verzi, administrarea iluminatului public, reparații trotuare și clădiri, măturatul străzilor, servicii de deszăpezire și desinsecție, etc.
„Sunt servicii pe care nu le-am externalizat și care, datorită activității Serviciului Public de Gospodărie Comunală, degrevează bugetul local al Blajului de cheltuieli suplimentare în valoare de aproximativ un milion de euro pe an!”, a subliniat edilul din Blaj.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Acțiuni de ecologizare la Cugir: Când vor avea loc

Publicat

în

La Cugir, acțiuni de ecologizare

În cadrul campaniei „Și mie îmi pasă de orașul meu” –  Curățenia de Primăvară 2024, Primăria Cugir organizează două acțiuni de ecologizare în oraș.
Prima acțiune va avea loc joi 18 aprilie în zona Pârâul Buschii, începând cu ora 16.00, având ca loc de întalnire zona skatepark – stadion „Parc”.
A doua acțiune de ecologizare se va desfășura sâmbătă 20 aprilie, pe centura ocolitoare Vinerea, începând cu ora 9.00, având ca loc de întâlnire Poliția Locală Cugir.
Cei care doresc să participe sunt așteptați la locurile de întâlnire stabilite.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Lucrări pe strada Barbu Lăutaru din Teiuș

Publicat

în

Teiuș: Lucrări pe strada Barbu Lăutaru

Pe strada Barbu Lăutaru (Pieței) din Teiuș se lucrează de zor la pavajul trotuarului, pe partea stângă spre podul de la piață, rezultând astfel un spațiu generos și o sigurantă necesară, mult asteptată, au anunțat reprezentanții Primăriei Teiuș. 
În paralel, la piața agroalimentară se înlocuiește acoperișul din policarbonat, afectat de intemperii și trecerea timpului.
Montarea polistirenului expandat este aproape gata la școala primară, se fixează plăcile cu dibluri de plastic, urmând apoi celelalte etape ale lucrării.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba