1209 de elevi din Alba se pegătesc pentru învățământul profesional, alți 455 elevi în învățământul dual

Adăugat la Educație și Cultură, Știri

Învățământul profesional în judeţul Alba scolarizează elevi pentru mai multe domenii de pregătire, cele mai căutate fiind Mecanică, Turism şi alimentaţie şi Comerţ.

În anul școlar 201 8-2019 se pregătesc pentru învățământul profesional 1209 de elevi, cei mai mulţi fiind la Sebeş, Alba Iulia, Aiud şi Blaj.

Învăţământul dual se adresează tuturor elevilor clasei a VIII-a și reprezintă o structură nouă de învățământ, menită a pregăti elevii în meserii tehnice, ce vizează integrarea mai ușoară a viitorilor absolvenți pe o piață a muncii într-o continuă schimbare. Accentul se punepe pregătirea practică, programa primului an de studiu conținând 60% pregătire practică și 40% teoretică, iar în cel de-al  doilea an, ponderea practicii fiind de 75%, iar a teoriei  de 25% din totalul orelor de studiu.  În judeţul Alba, domeniile de pregătire în anul şcolar 2018-2019 în învăţământul dual sunt: Mecanică, Electromecanică, Electric, Turism şi alimentaţie, Industrie textilă şi pielărie, respectiv  Agriculturăla care se pregătesc un total de 455 elevi, cei mai mulţi la Mecanică urmaţi de  Electromecanică şi cei mai puţini la Electric. Ca localităţi în care îşi desfăşoară cursurile, cei mai mulţi elevi se pregătesc pentru o meserie la Alba Iulia, Blaj şi Cugir.

Stagiile de practică se desfășoară în cadrul companiilor partenere,absolvenții având prioritate la angajare. Fiecare elev primește o bursă în valoare de 400 de lei, 200 de lei din suma totală reprezintă  bursa profesională din partea Ministerului Educației și 200 de lei din partea firmelor.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii