Rămâi conectat

Educație și Cultură

12 elevi din Alba – români adevărați, nu de duzină!

Publicat

în

Aproximativ 300 de elevi din Alba au participat la etapa județeană a olimpiadei de limba română găzduite de Școala Gimnazială ”Vasile Goldiș” și Liceul de Arte ”Regina Maria”. Județului Alba i-au fost repartizate o duzină de locuri pentru faza națională. La învățământul în limba română, 3 dintre elevii de gimnaziu calificați provin de la școli din Alba Iulia, iar unul este din Blaj. Acestora li se vor alătura elevii calificați pe locurile destinate minorităților maghiară și germană, respectiv doi din zona Sebeș și doi din Aiud. La nivel liceal, 4 unități de învățământ vor avea reprezentanți la faza pe țară. Aproximativ 200 de elevi din clasele V-VIII au concurat pentru cele 8 locuri de la Olimpiada Națională de Limbă, Comunicare și Literatură Română ce se va desfășura în perioada 6 – 10 aprilie, la Brăila. În urma etapei județene, s-au calificat, în ordinea crescătoare a nivelului de clase, Andreea Voina, de la Colegiul Național ”I. M Clain” Blaj, Sorin Durbacă, de la Școala Gimnazială ”Vasile Goldiș” Alba Iulia, Raluca Bozdog și Teodora Oltean, ambele de la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Alba Iulia, cu o mențiune suplimentară pentru Teodora Oltean, care s-a calificat la națională pentru al treilea an consecutiv. Elevii calificați pe locurile destinate minorităților sunt, în aceeași ordine, Ema Pienariu, de la Școala Gimnazială Nr. 2 Șebeș, Anamaria Măcinic, de la Școala Gimnazială Petrești, Orsolya Molnar și Agota Tamaș, ambele de la Colegiul Naţional „Bethlen Gábor” Aiud. Pentru cele 4 locuri rezervate liceenilor au concurat circa 100 de olimpici din clasele IX – XII, iar supriza a constituit-o faptul că municipiul Alba Iulia nu va fi reprezentat în acest an la etapa națională, care se va desfășura în perioada 6 – 11 aprilie, la Târgu Mureș. Elevii calificați sunt, în ordinea crescătoare a anului de studii, Theodora Teban, de la Colegiul Național ”David Prodan” Cugir, Amalia Bunea Amalia, de la Liceul ”Doctor Lazăr Chirilă” Baia de Arieș, Rebeca Ignat, de la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș și Andreea Popa, de la Colegiul Național ”Titu Maiorescu” Aiud.

Robert GHERGU

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Cărți noi la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

La Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, cărți noi

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, și la acest început de an, și-a îmbogățit colecția cu noi titluri de carte.

În primul trimestru al anului 2024 au fost achiziționate un număr total de 731 de titluri de carte, respectiv un număr de 1.023 de unități de bibliotecă (în principal cărți). În acest scop, bugetul alocat pentru achiziția de carte pe trimestrul I din 2024 a fost de 50 de mii de lei, din care a fost cheltuită suma de 47.394,86 de lei.

„Politicile privind achiziția și donația de carte de către Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba au la bază regulamentul adoptat de către consiliul de administrație al bibliotecii, astfel încât achiziția se face echilibrat iar documentele achiziționate fac parte din toate domeniile de cunoștințe. Informarea privind producția editorială, în scopul achiziției de titluri noi,  se face în cadrul activităților de animație de bibliotecă, prin consultări directe cu utilizatorii, prin întâlniri cu editorii și scriitorii și nu în ultimul rând în cadrul Târgului de cArte Alba Transilvana”, se arată într-un comunicat de presă.

Anul acesta Târgul de cArte Alba Transilvana va avea loc în perioada 10-12 mai, pe esplanada de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Cum a decurs „Săptămâna Verde” la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia

Publicat

în

„Săptămâna Verde” la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia: Cum a decurs

În perioada 1-5 aprilie profesorii și elevii Colegiului Economic ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia au experimentat, au explorat, au învățat și au socializat trecând împreună prin Programul Național „Săptămâna Verde”.
Ziua de luni 1 aprilie a debutat prin derularea unor activități cu caracter informativ datorită cărora elevii au devenit mai conștienți cu privire la efectele schimbărilor climatice prin care trece Terra. Ei au vizionat filmulețe tematice, cum ar fi „100 de schimbări climatice” . De asemenea, vizita la Facultatea de Ingineria Mediului din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia le-a oferit un cadru teoretic propice desfășurării unor activități practice în zilele următoare.
Astfel, marți aprilie s-au derulat masa rotundă pe tema „Reducerea risipei alimentare” și sesiunea de referate și comunicări științifice având ca subiecte „Apa un ecosistem unic”, „Apa sursa vieții” și „Schimbările climatice și efectele lor”,
Excursiile tematice și drumețiile la Colțești, Rimetea, Sibiu, Timișoara și Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” au mutat accentul pe învățarea prin acțiune, iar cercurile de hand-made au adus în prim plan învățarea prin cooperare și dezvoltarea abilităților practice. Atelierele de lucru bazate pe reciclare s-au finalizat fie cu expoziții de tipul celei intitulate „Natura, element central al existenței generațiilor” (expoziție de fotografii), fie printr-o paradă a ținutelor în cadrul proiectului educativ „Renașterea țesăturilor”.
Miercuri 3 aprilie elevii au fost invitați la o lecție de cartografiere topografică, învățând astfel lucruri noi despre lume și despre poziționarea omului în plan geografic, urban și chiar personal. Ieșirile în natura urbană și picnicurile în aer liber au completat inițierea.
Activitatea de ecologizare din data de joi 4 aprilie, sub denumirea „Curat și verde”, a mobilizat elevii și cadrele didactice pe malul Ampoiului, zona Carolina Mall, redând o nouă față naturii, cea adevărată și frumoasă, iar curtea școlii a fost înfrumusețată prin plantarea de panseluțe catifelate.
Săptămâna s-a încheiat cu o activitate de învățare modernă, mutând acțiunea în mediul online și oferindu-le celor interesați de ecologie, economia circulară, alimentația bio și marketingul produselor bio posibilitatea de a discuta pe aceste subiecte alături de specialiști în domeniu.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Orientare profesională pentru elevi de la Liceul Tehnologic Aiud

Publicat

în

Elevi de la Liceul Tehnologic Aiud, orientare profesională

Elevii din clasele a XI-a și a XII-a de la Liceul Tehnologic Aiud au asistat la prezentarea Facultății de Știință și Ingineria Mediului din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, au adresat întrebări și au aflat despre oferta educațională a facultății, despre schimbul de studenți prin proiectele Erasmus, despre bursele acordate și oportunitățile în alegerea carierei.
„Facultatea de  Știință și Ingineria Mediului este una dintre cele mai moderne şi dinamice facultăţi ale universității clujene.
Pregătirea în probleme de mediu a tinerilor – la nivel, licenţă, masterat şi doctorat – se realizează în cele mai noi, atractive şi în acelaşi timp căutate dintre speciălizari şi beneficiind de condiţii de studiu dintre cele mai moderne”, se arată într-o comunicare publică a liceului aiudean.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba