Rămâi conectat

Știri

12-18 iunie, surprize lirice la 128 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu, la Biblioteca Județenă ,,Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Cititorii care vor trece pragul Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba  în săptămâna 12 – 18 iunie 2017 vor fi întâmpinați de bibliotecare cu răvașe cu poezii din lirica eminesciană.

Acțiunea face parte din seria de activități reunite sub titlul generic Mihai Eminescu mai aproape de noi, activități ce se doresc a fi un omagiu la 128 de ani scurși de la trecerea la cele veșnice a marelui poet român Mihai Eminescu. Alături de aceste mici surprize lirice, biblioteca a pregătit în fiecare secție și filială expoziții tematice ce cuprind opera și referințele critice la opera marelui poet, expoziții reunite sub titlul generic Mihai Eminescu în colecțiile bibliotecii.

Citește și Biblioteca Batthyaneum intră în atenția autorităților centrale

Mihai Eminescu s-a născut la data de 15 ianuarie 1850 în Botoșani și s-a stins din viață la 15 iunie 1889 la București fiind înmormântat în cimitirul Bellu.

Mihai Eminescu a fost prezent la Alba Iulia în 1866, cu prilejul desfășurării Adunării Naționale ASTRA. Se spune că Eminescu a înnoptat la Hanul «La Istrătoaie» ce se afla pe lângă parcul din centrul oraşului, vis-a-vis de Casa de cultură a studenților, fost Teatru ,,I.L.Caragiale”. În acel loc se află o placă comemorativă amplasată prin grija  Fundaţiei „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României”. La amplasarea acestei plăci poetul Ion Mărgineanu a rostit câteva cuvinte memorabile: ,,Eminescu! Iată-l printre noi, ca un sfânt, ne mulţumeşte adâncindu-şi paşii în sufletul nostru!“. După 1918, o stradă din oraş a primit numele „Mihai Eminescu“, la fel şi parcul central, cel în care poetul vroia, la nevoie, să doarmă pe o bancă, în noaptea de 27/28 august 1866. Un bust al marelui poet a fost realizat de către sculptorul Nicolae Pascu în anul 2000, Anul Eminescu, şi amplasat tot în parcul din centrul Albei Iulia, pe Aleea Scriitorilor.

Anul 2000 a fost declarat de către Guvernul României Anul Eminescu iar cu acest prilej Uniunea Astronomică Internațională i-a atribuit asteroidului 9495 numele lui Mihai Eminescu. Începând cu anul 2011, Parlamentul României a decis ca ziua de 15 ianuarie, ziua nașterii lui Mihai Eminescu, să devină Ziua Culturii Naționale. Conform legii, cu acest prilej au loc numeroase manifestări cultural- artistice și acțiuni socio-culturale sprijinite de autoritățile  administrației centrale și  locale.

Activitatea face parte din Programul maximal 2017 al instituției – 8. IDENTITATE ȘI VALORI CULTURALE/8.2 Mihai Eminescu,15 iunie – Omagiu lui Mihai Eminescu program dedicat identificării, promovării și valorificării creatorilor din domeniul Cultură și de dezvoltare a domeniului cultural. 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, reabilitată și modernizată

Publicat

în

Reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș

Miercuri 17 aprilie a avut loc prezentarea publică a rezultatelor proiectului „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” clasele 0–VIII din orașul Ocna Mureș, Alba”. 
La eveniment – pe lângă o mare parte a celor peste peste 460 elevi și 30 cadre didactice de la această unitate de învățământ – au fost prezenți președintele Consiliului Județean Alba Alba și al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Ion Dumitrel, primarul din Ocna Mureș – Silviu Vințeler, directorul general ADR Centru – Simion Crețu, deputatul Alin Ignat și reprezentanți ai companiilor implicate în proiect, dar și edili locali.
Profesoarele Istina Badu – director și Dorina Baciu – director adjunct, alături de toate cadrele didactice prezente au fost mai mult decât mândre să-și prezinte elevii (îmbrăcați cu frumoase cămăși albe și cu o cravată distinctivă), dar și realizările lor deosebite: nenumărate premii la concursurile și olimpiadele școlare județene și naționale.
Reabilitarea și modernizarea Școlii „Lucian Blaga” din Ocna Mureș a inclus două corpuri de clădire, în suprafață totală construită la sol de 1.311 metri pătrați, dotarea intregii scoli cu mobilier și echipamente didactice, instalarea de dispozitive pentru accesibilitatea persoanelor cu deficiențe locomotorii, dar și pentru suport pedagogic, inclusiv reamenajarea completă a curții, unde a fost creat un teren de sport multifuncțional.
sursa: ADR Centru

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba