Rămâi conectat

Știri

11 iulie, ziua internaţională a ciocolatei

Publicat

în

Neagră, albă, amăruie, cu lapte, alune, fructe, îngheţată sau biscuiţi, ciocolata este binevenită oricând şi rămâne desertul favorit al oamenilor. De aceea i se cuvine o zi specială, iar azi este sărbătorită în toată lumea, fiindu-i dedicate diverse festivaluri şi evenimente inedite. Află  un scurt istoric de pe radiounirea.ro.

Primele însemnări despre ciocolată trimit către anii 1400 – 500 î.Hr. când populaţia Olmec, concentrată în regiunea în care astăzi se află oraşele Veracruz şi Tabasco din Mexic, ar fi consumat băuturi pe bază de cacao. Cu circa 2.000 de ani în urmă arborele de cacao era descoperit în America de Sud. Exploratorul Cristofor Columb a fost primul care s-a bucurat de beneficiile boabelor de cacao.

Ciocolata a ajuns în Europa în secolul al 16-lea, după ce spaniolii i-au cucerit pe azteci. Conchistadorul Hernando Cortez obişnuia să bea un preparat din boabe de cacao, iar cu timpul spaniolii i-au adăugat trestie de zahăr, vanilie şi scorţişoară.

Gustul a fost îmbunătăţit , fascinaţia pentru cacao şi ciocolată a crescut rapid, iar pe masură ce a devenit cunoscută pe continentul european ciocolata era considerată aliment de lux şi cumpărată de cei bogaţi. Prima ciocolaterie a fost deschisă în 1657, în Londra.

Dacă multe femei consideră că ciocolata este inamicul siluetei, cercetările ştiinţifice au arătat de-a lungul vremii că oamenii care consumă ciocolată au mai puţin ţesut adipos decât cei care nu mănânca. De asemenea, din punct de vedere caloric, ciocolata este neutră, deci permisă în diete, deoarece accelerează metabolismul, reduce riscul de infarct, atac cerebral, hipertensiune şi diabet.

10 curiozităţi despre ciocolată:

– Contrar unor opinii, ciocolata conţine cantităţi mici de cofeină. O cană cu cafea conţine aceeaşi cantitate de cofeină din 10 batoane de ciocolată, cântărind 42 de grame.

– Ciocolata conţine, printre altele, THC (o formă de cannabis) în cantităţi mici, principalul ingredient al marijuanei. Creierul foloseşte aceste substanţe pentru a produce dopamină şi serotonină, responsabile pentru senzaţia de plăcere.

– Ciocolata se topeşte la 36 de grade Celsius, iar temperatura medie a corpului uman este 37 de grade Celsius.

– Boabele de cacao sunt foarte amare. Pentru a obţine aroma de cacao, acestea trebuie trecute prin procesul fermentării, apoi sunt curăţate, prăjite şi cojite.

– Ciocolata albă a fost inventată în anii ’70 şi reprezintă o combinaţie de unt de cacao, zahăr şi lapte. Ciocolata albă este, de fapt, bej.

Citeşte şi Pizza, ciocolata şi cartofii prăjiti, în topul alimentelor care dau dependenţă

– Prima reţetă cunoscută pentru Negrese a apărut în Sears Roebuck Catalog, în 1897.

– La nivel mondial, oamenii cheltuie peste 20 de miliarde de dolari pe ciocolată, anual.

– Denumirea ştiinţifică a arborelui de cacao este Theobroma Cacao, termenul grecesc pentru „mâncarea zeilor”.

– Cuvântul ciocolată provine de la termenul aztec „xocolātl”, care înseamnă „apă amară”.

Aztecii foloseau boabele de cacao ca bani. De exemplu, un curacan costa 100 de boabe, iar un dovleac costa 4 boabe.

Sursa:apropotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, reabilitată și modernizată

Publicat

în

Reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș

Miercuri 17 aprilie a avut loc prezentarea publică a rezultatelor proiectului „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” clasele 0–VIII din orașul Ocna Mureș, Alba”. 
La eveniment – pe lângă o mare parte a celor peste peste 460 elevi și 30 cadre didactice de la această unitate de învățământ – au fost prezenți președintele Consiliului Județean Alba Alba și al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Ion Dumitrel, primarul din Ocna Mureș – Silviu Vințeler, directorul general ADR Centru – Simion Crețu, deputatul Alin Ignat și reprezentanți ai companiilor implicate în proiect, dar și edili locali.
Profesoarele Istina Badu – director și Dorina Baciu – director adjunct, alături de toate cadrele didactice prezente au fost mai mult decât mândre să-și prezinte elevii (îmbrăcați cu frumoase cămăși albe și cu o cravată distinctivă), dar și realizările lor deosebite: nenumărate premii la concursurile și olimpiadele școlare județene și naționale.
Reabilitarea și modernizarea Școlii „Lucian Blaga” din Ocna Mureș a inclus două corpuri de clădire, în suprafață totală construită la sol de 1.311 metri pătrați, dotarea intregii scoli cu mobilier și echipamente didactice, instalarea de dispozitive pentru accesibilitatea persoanelor cu deficiențe locomotorii, dar și pentru suport pedagogic, inclusiv reamenajarea completă a curții, unde a fost creat un teren de sport multifuncțional.
sursa: ADR Centru

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba