10 mai, zi de sărbătoare națională: Salariații nu vor avea însă liber

Adăugat la Știri

10 mai10 mai a fost declarată zi de sărbătoare națională dar salariații nu vor avea liber în această zi.

10 mai a fost declarată zi de sărbătoare națională, ocazie cu care autoritățile vor organiza cu această ocazie diverse manifestări cultural-artistice.

Data de 10 mai are o importanță deosebită pentru țara noastră, deoarece în această zi a început domnia lui Carol I, a fost încoronat primul rege al țării și a fost proclamată Independența de Stat.

La data de 10 mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul de credinţă în faţa Parlamentului şi a fost proclamat domnitor al României. Carol a păstrat această titulatură până în 1881.

Unul din cele mai importante moment ale domniei lui Carol a fost obţinerea Independenţei României faţă de Imperiul Otoman, act care i-a adus un prestigiu uriaş.

La data de 10 mai 1877, Senatul României a votat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman. Războiul  de Independenţă, sau Războiul ruso-turc din 1877-1878, a beneficiat de o contribuţia decisivă a trupelor române, comandate efectiv de Carol.

Actul normativ publicat în Monitor nu prevede faptul că ziua de 10 mai va fi, în același timp, o zi liberă pentru salariați. Prin urmare, atât salariații din sistemul bugetar, cât și cei din sistemul privat vor munci pe 10 mai.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii