Rămâi conectat

Social-Economic

1 iulie aduce un val de schimbari pentru portofelul românilor. VEZI LISTA noutatilor

Publicat

în

Prima zi din luna iulie vine cu un pachet consistent de noutati pentru buzunarul românilor, unele mai bune si altele mai putin bune. Vezi lista noutatilor acum, pe radiounirea.ro.

Lista schimbãrilor majore pe care le aduce ziua de 1 iulie cuprinde majorarea salariului minim la 1.050 lei, cresterea pretului la gaze, dar si ieftinirea facturilor la curentul electric.

Salariul minim creste de la 975 lei la 1.050 lei

Salariul minim brut pe economie va creste, începând cu 1 iulie 2015, cu 75 de lei, stabilindu-se astfel la 1.050 de lei lunar. Noile modificari implica, totodata, costuri si proceduri suplimentare pentru angajatorii care au, în prezent, personal platit sub 1.050 de lei brut, dar si cresterea amenzilor de circulatie.

De cresterea salariului minim pe economie vor beneficia 1.388.000 de salariati, dintre care 488.000 sunt bugetari si 900.000 sunt din mediul privat. Aceasta este a doua modificare a salariului minim brut pe 2015. La data de 1 ianuarie 2015, acesta s-a majorat de la 900 de lei, la 975 de lei brut pe luna.

Cheltuieli mai mari pentru firme

Aceasta modificare a salariului minim va aduce, implicit, noi costuri si proceduri pentru angajatori, care vor fi pasibili de amenzi contraventionale între 1.000 si 2.000 de lei, potrivit HG, daca stabilesc salarii de baza mai mici decât noul nivel.

În ceea ce priveste noile costuri, cresterea salariului minim pe economie va implica si majorarea cheltuielilor pentru firme, cu 93 de lei, angajatorii fiind nevoiti sa opereze modificarea. Mai exact, la fiecare salariu de 1.050 de lei brut, angajatorii trebuie sa aloce 1.292 de lei.

Amenzile de circulatie, mai mari

Totodata, noul nivel al salariului minim pe economie va majora si amenzile de circulatie rutiere. Potrivit Codului rutier, un punct amenda reprezinta 10 la suta din salariul minim brut pe þara.

Astfel, odata cu majorarea salariului minim brut pe tara la 1.050 de lei va creste, proportional, si punctul de amenda, de la 97,5 lei la 105 lei.

Citeste si 1.200 de lei salariul minim brut pe tara , din 2016

Gazele se scumpesc cu 12%

Gazele se scumpesc de la 1 iulie cu 12%. Executivul urma sa aprobe în ultima sedinta de Guvern noul calendar de liberalizare a pretului gazelor, convenit cu Uniunea Europeana.

Gazele naturale pentru populatie si CET-uri se vor scumpi astfel la 60 de lei/MWh, de la 53 lei/MWh în prezent.

Guvernul a convenit cu Comisia Europeana un nou calendar de liberalizare a pretului gazelor pentru consumatorii casnici, care prevede majorari anuale, nu trimestriale ca pâna în prezent, cu câte 6 lei pe MWh.

Conform noului calendar, preturile la gazele pentru consumatorii casnici vor creste de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh din iulie acest an, la 66 lei/MWh în 2016, la 72 lei/MWh lei în 2017 si la 78 lei/MWh în 2018.

Preturi mai mici la factura de curent

Românii vor plati facturi ceva mai mici la energie electrica, cu 1,5% mai putin, pentru ca Autoritatea de Reglementare în Energie a modificat unele componente de pret.

Salarii orare mai mari pentru zilieri

Chiar daca remuneratia acordata zilierilor se negociaza intre parti, legea stabileste o limita inferioara , care depine de salariul minim brut pe tara. Tariful zilierilor se va majora astfel de la 5,7 lei pe ora, cat este in prezent, la 6,1 lei pe ora.

Reparatii financiare pentru sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala

Tot începând cu 1 iulie, Guvernul a majorat normele de hrana si echipament pentru personalul din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala. Este vorba de actualizarea cu rata inflatiei a valorilor la nivelul anului 2015.

Noile reglementari vor intra în vigoare începând cu 1 iulie 2015. În acest scop, Executivul a aprobat o Ordonanta de urgenta pentru completarea OUG 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice în anul 2015, precum si alte masuri în domeniul cheltuielilor publice.

În prezent, valorile financiare ale normelor de hrana si de echipament sunt mentinute la nivelul celor din luna iunie 2010, nefiind acordate la valorile actualizate cu evolutia indicelui preturilor de consum din perioada iunie 2010-iunie 2015.

sursa: realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Societate

20 aprilie: Ziua Internaţională a Presei Libere

Publicat

în

Zi internațională dedicată presei libere

La iniţiativa organizaţiei „Reporteri fără frontiere”, în fiecare an la 20 aprilie este marcată ziua internaţională a presei libere.

Sărbătoarea a fost instituită în anul 1991.

Jurnalismul, în toate formele sale, rămâne o profesie sub presiune, ameninţată în permanenţă în diverse colţuri ale lumii, dovadă stând victimele care se înregistrează an de an.

Rămân numeroase cazurile de jurnalişti care mor, sunt răniţi sau încarceraţi pentru curajul de a spune adevărul.

Organizaţia „Reporteri fără frontiere” militează de peste trei decenii pentru libertatea presei şi a celei de exprimare în întreaga lume.

La 3 mai, este celebrată ziua mondială a libertăţii presei, hotărâtă de Adunarea Generală a ONU în anul 1993.

Potrivit „Declaraţiei de la Windhoek” (Africa de Sud), “o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Acțiune de plantare la Câlnic: De cine a fost inițiată

Publicat

în

La Câlnic, acțiune de plantare

Elevii clasei a IX-a C de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, alături de profesorul diriginte Cristian Macrai, au participat la o acțiune de plantare pe raza comunei Câlnic, zona administrată de Ocolul Silvic Ighiu.
Activitatea, în cadrul căreia elevii au plantat peste 400 de puieți de stejar, s-a realizat cu sprijinul Primăriei comunei Câlnic, Ocolului Silvic „Iezerul Trascău” din Ighiu și al Școlii Gimnaziale Câlnic, în cadrul programului „Școala verde”, program desfășurat în colegiul militar în perioada 15-19 aprilie.
Prin participarea la această activitate, elevii au contribuit la protejarea și dezvoltarea mediului înconjurător și au învățat că fiecare gest contează în comunitate și în efortul de a avea un mediu mai verde. Mai mult, ei au promis să revină în zonă pentru a vedea puieții cum au crescut copaci.

După ce au plantat puieții, elevii militari au vizitat cetatea Câlnic, edificiu aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, muzeul, capela și biserica din localitate, iar experiențele trăite de ei au fost dintre cele mai frumoase.
„Am învățat să plantez copaci, o activitate pe care nu am mai practicat-o până acum. Pot spune că mă ajutat să mă conectez cu natura și să descopere adevărata ei frumusețe care mă fascinează din ce în ce mai mult pe zi ce trece. Plantarea unor copaci ne ajuta să apreciem natura și importanța ei în viața de zi cu zi, de aceea consider că ar trebui ca fiecare elev să experimenteze această activitate măcar o dată. Sentimentul care te cuprinde când știi că ai făcut ceva dedicat naturii este incomparabil cu efortul depus.
Peste câțiva ani, cu siguranță mă voi reîntoarce în comuna Câlnic cu scopul de a vedea frumoșii copaci plantați de către mine și de către colegii mei, care să încep să crească. Aceste amintiri alături de colegii mei și de domnul diriginte nu vor fi uitate și sunt sigură că pe viitor nu vom reaminti cu drag de timpul petrecut împreună”, a mărturisit ridica fruntaș Ariana Pop.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Ecologizare pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia

Publicat

în

Alba Iulia: Ecologizare pe malul râului Ampoi

Activitățile cuprinse în cadrul programului „Săptămâna verde” au continuat cu o activitate de ecologizare pe malul râului Ampoi, activitate la care au luat parte elevii claselor a X-a B și F de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, alături de profesoarele diriginte Emilia Ioniță și Anca Hațegan.

După ce au strâns gunoaiele, elevii au urmărit și proiecții de filme documentare cu temă ecologică și au prezentat referate și proiecte pe această temă.

„În urma experienței minunate în natură, în care ne-am implicat în ecologizare alături de doamna dirigintă și colegii noștri, am realizat cât de importantă este natura pentru noi. Așadar, am decis să prezentăm un proiect captivant despre importanța protejării mediului și a respectului pentru natură. Sper că am reușit să inspirăm pe cât mai mulți să acționeze pentru un mediu mai curat și sănătos!”, au spus eleva caporal Ionela Gălușcă și eleva fruntaș Maria Hagiu.

Tot săptămâna aceasta, elevii clasei a IX-a A, alături de profesoara dirigintă Simona Mureșan, au ales să își ambienteze sala de clasă și au plantat mușcate. Jardinierele cu flori au fost așezate apoi la geamuri pentru ca spațiul în care elevii își desfășoară activitatea educativă să ofere culoare, armonie și energie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba