1.500 de lei, prima de inserție pentru absolvenții care se angajează: Care sunt condițiile

Adăugat la Știri

Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, pot primi 1.500 de lei prima de insertie. Pentru a beneficia de acesti bani, ei trebuie sa se inregistreze la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si sa se incadreaze in munca in termen de 60 de zile de la absolvire.

In cazul absolventilor de liceu, acestia se pot inscrie indiferent daca a fost sau nu promovat examenul de Bacalaureat. Termenul de 60 de zile incepe din ziua incheierii fiecarui an scolar, conform calendarului anuntat de minister.
Atentie! Elevii care nu au situatia scolara incheiata la toate materiile, se pot inregistra in evidentele agentiei in termen de 60 de zile de la data promovarii examenului de corigenta, data inscrisa in adeverinta eliberata de institutia de invatamant.
Prima de insertie se plateste absolventilor in doua transe, astfel, 50% in luna urmatoare incadrarii, iar restul de 50 % dupa 12 luni de la angajare.
NU beneficiaza de prima de insertie:
a) absolventii care, la data absolvirii studiilor, aveau raporturi de munca sau de serviciu;
b) absolventii care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani, cu exceptia situatiei in care, pentru persoanele respective, acesti angajatori au beneficiat de stimulent financiar in conditiile Legii nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor, cu modificarile ulterioare;
c) absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca;
d) absolventii care, in perioada cuprinsa intre data absolvirii si data solicitarii dreptului, au fost admisi intr-unul dintre nivelurile de invatamant, conform prevederilor legale.
Persoanele care beneficiaza de prima de insertie au dreptul la mentinerea primei acordate si in situatia in care, in perioada de 12 luni de la angajare, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza, in termen de 30 de zile, la un alt angajator, in conditiile in care incadrarea in munca la cel de-al doilea angajator se realizeaza in aceleasi conditii, respectiv cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 12 luni.

Prima de insertie egala cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinta (ISR) in vigoare la data incadrarii (in prezent ISR = 500 de lei)

Absolventii beneficiaza de dreptul sub forma de prima de insertie o singura data pentru fiecare dintre urmatoarele niveluri din cadrul sistemului national de invatamant: invatamant secundar superior – ciclul inferior al liceului; invatamant secundar superior – ciclul superior al liceului sau invatamant profesional; invatamant tertiar nonuniversitar – invatamant postliceal sau invatamant superior.

Sursa:portalinvatamant.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii